ДепартаментАнтропология
Храна и култура
Учебникът „Храна и култура“ на доц. д-р Евгения Кръстева-Благоева съдържа материалите към едноименния общообразователен курс, който се радва на изключителна популярност сред студентите в Нов български университет през последните години. Текстът съчетава подходи, типични за етнографията (в частта, посветена на храненето по българските земи през вековете и храната в традиционните празници), с изследователските перспективи на културната антропология, която анализира вкуса, връзката между вкуса и идентичностите, типовете места за хранене като места на ежедневието, концепциите за бърза/бавна храна (fast food/slow food), превръщането на храната в стока и т.н. Разнообразието от теми се допълва от множество емпирични примери от теренните изследвания на авторката, например българите и „Макдоналдс“, българските мигранти в Мюнхен, балканските ресторанти в София и др. Това придава колорит на изложението и допринася за неговата привлекателност до степен, рядко срещана сред учебниците. За това спомага и лекият стил на текста, който го прави достъпен за широк кръг читатели.
Представяне на учебно издание „Храна и култура“
Организатори: Център за книгата и департамент „Антропология“
Водещ: гл. ас. д-р Росица Гичева
Дискутант: доц. д-р Искра Велинова
Година на издаване: 2023
Корици: Меки
ISBN: 9786192332235
Език: Български
Размери: 13,00 х 20,00
Страници: 145
Тегло: 183 грама
Издателство: Нов български университет